Podporuje mojeID IN TIME

» Blavor žlutý
Blavor žlutý - Pseudopus apodus (Pallas, 1775)

Tělesné rozměry
100 – 135cm

Věk:
25 – 30 let

Výskyt
Jihovýchodní Evropa, přední a střední Asie

Biotop
Obývá křoviny, stepi a světlé lesy od nížin až do hor. Vyhledává slunná místa, zvláště stráně a svahy kopců.

Teplota
27 – 32°C

Způsob obživy
Živí se cvrčky, sarančaty, šváby, pavouky, dešťovkami, plži, mláďaty hlodavců, bílky vajíček a tvarohem.

Osvětlení:
Pokud ho neletníme ve venkovním výběhu, měl by mít alespoň nějaké osvětlení. Arcadia D3 UV basking lamp, Arcadia halogen basking spot, Exo-Terra intens basking spot, , Arcadia D3 compact reptile lamp 23W 10.0 UVB, Exo-Terra reptile UVB150 a další.

Chov
Je velice jednoduchý - nevyžadují žádné speciální podmínky. Chovat můžeme pár i skupinu pohromadě v dostatečně prostorném a členitém teráriu o rozměrech alespoň 100 x 50 x 50cm. Jako substrát použijeme hrabanku nebo hrubší neprašný písek (příliš jemný nebo prašný substrát může způsobit zdravotní potíže jako záněty očí, ucpání dýchacích cest). Substrátu musí být dostatečná výška, alespoň 10cm -  Bavoři  v něm rádi ryjí. Vybavení terária tvoří miska na vodu, větve na šplhaní, kůra a kameny.

Rozmnožování
V zajetí je rozmnožování poměrně složité. Je nutné zachovat zimování v  trvání 2-3 měsíců – správná doba tedy nastává ihned po probuzení. Blavor je vejcorodý, samice klade v dubnu až květnu 5-19 vajec. Inkubace trvá 50 - 55 dní při teplotě 27 – 30°C. Mláďata po vylíhnutí mají jiné zbarvení než dospělí jedinci.